Visual Coaching; deel 6. Impact en effect
Visual Coaching; verbeelden als interventie 6. Impact en effect.
In de vorige blogs hebben we het volgende gezien:
- Het grote voordeel van visual coaching is het actief visualiseren.
- De combinatie van beeld- en woorddenken verruimt het exploratie- en oplossingsveld.
- Het levert ook 3 verschillende onderzoekslagen op.
- Visual coaching heeft een ook een neurofysiologische basis.
In deze aflevering wil ik stilstaan bij de impact en het effect van visual coaching.
We pakken de draad even op bij het voorbeeld van Mark (tweede blog), waarin we werken met zijn vraag “wat is mijn passie?”
Het vervolg van de sessies laat mooi zien wat de impact en het effect kan zijn.
Voorbeeld van Mark 2
We gaan verder en staan stil bij het verbinden van de 2 tekeningen. Ik zet de tekening van de doelsituatie tussen hemzelf en de eerste tekening in. Ik kijk naar hem en zie dat er angst verschijnt op zijn gezicht. Na enige tijd zegt hij ontdaan: “Ik vind dit heel eng. Ik realiseer mij nu wat mij tegenhoudt om ervoor te gaan. De angst dat ik alles moet opgeven om te doen wat ik echt wil doen”. We bespreken dit na.
Tijdens het tekenen gaan we voorbij de controle van het denken. De beelden onthullen vaak wat er speelt. Doordat de coachee zelf tekent, en direct ziet, is er een grotere kans op acceptatie van wat er naar boven komt.
Voorbeeld van Mark 2: onderstroom
Bij de volgende sessie kijken we terug. Hij vertelt dat er veel in beweging is gekomen. Hij ervaart nu de urgentie van wat hij wil doen en ziet ook dat er geen of-of, maar een en-en mogelijkheid is. Het geeft hem meer rust en vertrouwen. Inmiddels heeft hij op zijn werk al dingen in gang gezet om zijn passie vorm te kunnen geven.
Door het actief visualiseren en associëren wordt als vanzelf de onderstroom in beweging gebracht. Er vinden dan al veranderingen plaats die ook in het bewustzijn komen. De oplossingen zijn creatiever en verrassender zijn dan het denken kan bedenken…
Voorbeeld van Mark 2: blijvend
Een half jaar nadat het traject is afgesloten kijken we terug op het traject. Hierin vertelt hij dat de tekeningen nog steeds helder voor de geest staan en een belangrijke rol spelen in hoe hij omgaat met vraagstukken die op hem afkomen. Van de doeltekening heeft hij een fotootje gemaakt en gebruikt hij nu als openingsscherm op zijn telefoon.
Dit hoor ik keer op keer terug:
- De beelden uiteindelijk blijven beter hangen dan de woorden,
- Ze zijn een leidraad voor wat er daarna gebeurt,
- Ze zijn een reminder of ruggensteun,
- Ze worden een visueel anker.
De volgende keer; Q&A
Veel gestelde vragen over visual coaching op een rij.