WAT WE VAN KUNSTENAARS KUNNEN LEREN… de 9 pijlers van creativiteit

 In Coaching, commissions, figuratieve kunst, figurative art, kunst, legacy portraits, mentoring, portrait commissions, portret, portretopdracht, sparring partner, visual coaching

Screenshot

WAT WE VAN KUNSTENAARS KUNNEN LEREN…

DE 9 PIJLERS VAN CREATIVITEIT

 

Tijdens de sessies visual coaching wordt mij regelmatig de vraag gesteld “wat is er nodig om creatief te zijn?” Die vraag heb ik mijzelf ook gesteld. Op zoek naar een antwoord op deze vraag viel mij de volgende 2 dingen op:

 

Twee dingen daaraan vooraf.

Ten eerste; de belangrijkste belemmerende overtuiging voor creativiteit is dat alleen kunstenaars creatief kunnen zijn. Dat is NIET waar.

Voorbeeld: als je voor je keukenkastje staat met de vraag wat ga ik koken met wat ik in huis heb, en je komt tot een maaltijd, dan ben je creatief geweest. Creativiteit kun je omschrijven als iets maken dat er nog niet was, met dingen die op zich van los elkaar staan.

Ten tweede: creativiteit is met name een houding, en niet alleen een vaardigheid; een ontvankelijk zijn met daarmee zo vrij mogelijk zijn van (belemmerende) overtuigingen.

 

De 9 pijlers.

Kijk je met deze 2 dingen in je achterhoofd naar kunstenaars, dan zien we dat creativiteit:

  1. Een ondernemende/ proactieve houding vraagt: je gaat aan de slag. Je reageert wel op de omgeving, maar wacht niet af. Ook niet op de “goddelijke inspiratie”.

  1. Uitgaat van feedback: mislukking komt niet in je woordenboek voor. Onverwachte gebeurtenissen of uitkomsten zijn “happy accidents”; een kans om te verbeteren.

  1. Een open houding, en oprechte nieuwsgierigheid nodig is: je staat open voor wat je tegenkomt. Voor creativiteit is alles een inspiratiebron.

  1. Vertrekt uit “beter goed gejat, dan slecht bedacht”: je bouwt door op je voorgangers. Creativiteit voegt iets toe wat er nog niet was.

  1. Een kritische houding vraagt: Niets is vanzelfsprekend. Je onderzoekt en bevraagt met een open houding.

  1. Aandacht nodig is voor het grote geheel EN kleine details: Je ziet zowel het grote geheel als de details. Beide aspecten zijn belangrijk.

  1. Een visie nodig is: je vertrekt vanuit een opvatting. Dit geeft je creativiteit richting.

  1. Moed nodig is. De lef om je nek uit te steken. Het vergt moed om creatief te zijn. Je treedt wanneer nodig buiten de gebaande paden. Je gaat onbekend terrein binnen.

  1. Gebruik maakt van de driehoek: kijken – denken – doen: naast inspiratie, is er ook transpiratie, concentratie en doorzettingsvermogen nodig.

 

Martin Schelstraete

Eva Besnyöstraat 246 1087 LM  Amsterdam

Atelier: Aalsmeerderweg 230 1432 CW Aalsmeer

Telefoon: 06 – 51 49 15 82

e-mail: martin.schelstraete@gmail.com

Website www.martinschelstraete.com

 

Recent Posts

Leave a Comment