Visual Coaching 2; wat is dat? Verbeelden als interventie.

 In Coaching, mentoring, NLP, visual coaching

 

Visual Coaching 2; wat is dat? Verbeelden als interventie.

In het vorige blog hebben we gezien hoe belangrijk en alomtegenwoordig beelden in ons leven zijn. Laten we nu eens kijken welke plaats het beeld inneemt bij visual coaching. We starten met een praktijkvoorbeeld.

 

Voorbeeld van Mark

Het thema voor de sessie van vandaag met Mark is passie: “Wat is mijn passie? Waar draait het nu voor mij om in het werk?” Nadat hij is ingegaan op vragen aan de hand van een concrete situatie, stel ik hem voor er nu niet meer over te praten. We gaan tekenen. Ik hang een vel papier op een tekenezel en geef hem oliepastels. Ik vraag hem 2 tekeningen te maken; zijn huidige situatie en zijn doel situatie. Hij gaat aan de slag. 

Als Mark daarmee klaar is bespreken we de werkstukken. Nog voor er iets besproken is, wijst hij lichtelijk aangedaan naar de tweede

tekening en zegt: “Dit gaat over mij, niet over mijn werk. Dat vind ik eigenlijk best confronterend.”

Over het tekenen zelf zegt hij dat het lang geleden is dat hij dat heeft gedaan en helemaal vergeten was hoe leuk hij dat altijd vond om te doen. Er komt een open spontane en vrolijke uitstraling op zijn gezicht.

 

In dit voorbeeld vallen 2 dingen op:

Ten eerste we gaan niet praten maar tekenen; geen woorden, maar beelden.

Ten tweede het is geen inwendig proces; niet denken, maar daden; tekenen.

Dat is nu de kern van visual coaching.

 

Wat is visual coaching?

Bij visual coaching is, kort gezegd, het actief visualiseren, in dit voorbeeld het tekenen, de leidende interventievorm. Het stellen van een doel, het verzamelen van informatie, het laden van begrippen en de exploratie vindt juist plaats door het werken met beeld. Dit beeld wordt ook daadwerkelijk gemaakt. Het visualiseren kun je op twee manieren doen: actief en passief. Laat ik even dit toelichten.

 

Actief visualiseren

Bij actief visualiseren wordt dat wat in gedachten ontstaat of wordt gezien overgebracht naar een tekening, beeld, collage, video. Je werkt analoog en het hele lichaam is betrokken bij dit proces. Zintuigen, gevoel, motoriek, alles doet mee.

 

Passief visualiseren

De meest gangbare manier van visualiseren is dan het passief visualiseren. Dit wordt alleen in gedachten gedaan, vaak met de ogen dicht. Het lichaam reageert daar wel op, maar blijft motorisch passief. De verbeelding wordt niet naar buiten gebracht.

 

Met actief visualiseren wordt het werkelijk

Passief visualiseren blijft binnen, actief visualiseren gaat naar buiten. Net als wanneer je iets hardop zegt. Dat wat je maakt wordt gezien en kan door de ander gezien worden. Het bestaat. Dat is het grote voordeel ten opzichte van passief visualiseren. Daarom ook is Mark in het voorbeeld geraakt door zijn tekening. Dat kan best wel wat spannend zijn…

 

De volgende keer…

In de volgende aflevering zal ik dieper ingaan hoe het actief visualiseren in coaching werkt.

Recent Posts

Leave a Comment